Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Gereedschap Hogedrukspuit

Hogedrukspuit

Een hogedrukreiniger is een machine met elektrische of benzinemotor die leidingwater met hoge druk kan spuiten. Hiermee kan je relatief eenvoudig vervuilingen van allerlei verhardingen los werken.

hogedrukspuit-tekening

Waar

Gesloten en halfopen verhardingen - beton, asfalt, steen, klinkers, kasseien, tegels. Niet op hout.

verharding-halfopen-tegelszondervoegverharding-halfopen-dalsverharding-halfopen-kasseienopgevoegd

Waarom

Terrassen en andere verhardingen kunnen dof en vuil worden doordat er zich fijn organisch materiaal op afzet. Dit vormt een voedingsbodem voor algen en mos (groene aanslag). Bij vochtig weer kunnen vlakke oppervlakken glad worden, wat ze gevaarlijk maakt om te betreden.

Wanneer

De meeste mensen halen de hogedrukreiniger na de winter boven om met een proper terras de lente in te gaan. Niets belet je echter om dit werkje pas in de zomer of op een ander moment uit te voeren. Je hoeft dit ook maar een keer per jaar, of zelfs maar om de paar jaar te doen, afhankelijk van de mate van vervuiling van je oppervlak en je tolerantie ervoor.

Hoe

Lees altijd eerst aandachtig de gebruikaanwijzing van het toestel dat je gebruikt. Besteed ook alle nodige aandacht aan veiligheid tijdens het werken, zowel voor jezelf als voor mensen, dieren en planten rondom je.

Of je met de lans, een speciale terrasreiniger of een nog ander opzetstuk werkt, hangt af van je eigen voorkeur, de eigenschappen van je verharding (grootte van het oppervlak, textuur, niveauverschillen). Wel zal je met een lans meer opspattend vuil hebben dan met een terrasreiniger, iets waar je rekening mee kan houden in de buurt van vensters, roosters of propere muren. Wees er ook bewust van dat houten oppervlakken beschadigd kunnen worden als de waterstraal er van te dichtbij op gericht wordt.

Eens je het toestel gebruiksklaar gemaakt hebt (lees de gebruiksaanwijzing!) begin je best aan een kant dicht bij huis of een muur en werk je tegel per tegel naar buiten toe. Zo zorg je ervoor dat je geen plek vergeet en dat het vuil meteen in één richting (bv. in de border of het gazon) gespoten wordt. Het losgespoten materiaal kan je met een aftrekker weg trekken, of het met de tuinslang weg sproeien. Gebruik bij voorkeur hemelwater en niet meer dan nodig, zeker niet in een droge periode. Indien je voegen gewoonlijk opgevuld zijn met los materiaal zoals zand, zal je ze achteraf terug moeten bijvullen.

Inspanning

Gewoonlijk hoef je verhardingen maar een keer per jaar, of zelfs maar om de paar jaar te reinigen met de hogedrukspuit. Per beurt hangt de inspanning natuurlijk af van de grootte en het reliëf op het te reinigen oppervlak en de mate van vervuiling. Reken voor een matig vervuild tegelterras (gereinigd om de 1-2 jaar) van 30 vierkante meter 1-2 uur werk met twee personen, waarbij één persoon de hogedrukreiniger hanteert, en de andere het losgekomen vuil opruimt.

Aandachtspuntjes

Koop een degelijk toestel, best met elektrische motor. Doe best zelf wat opzoekingswerk en ga na hoe krachtig de machine voor jouw doeleinden moet zijn en welke opzetstukken het meest geschikt zijn voor jouw verharding. Hieronder staan enkele gangbare specificaties toegelicht.

De waterdruk geeft de kracht aan waarmee het water uit het toestel komt. Dit wordt uitgedrukt in bar. Om verhardingen zoals terrassen en opritten te reinigen kies je best een toestel dat een waterdruk van meer dan 125 bar opwekt.

Het waterverbruik (of wateropbrengst) geeft aan hoeveel liter water het toestel per uur verbruikt. Toestellen met een waterdruk van >125 bar hebben vaak een waterverbruik van >400 liter/uur, al bestaan er zuinigere modellen. Bij een gelijke waterdruk zou een toestel met groter waterverbruik een sterkere reinigende functie hebben, maar het is aan jou om af te wegen of dit nodig is.

Naast het enorme waterverbruik heeft deze methode nog een ander nadeel. Door de kracht van de waterstraal wordt de oppervlakte van tegels en klinkers op termijn beschadigd. Het wordt ruwer en poreuzer, wat net bevorderend is voor de groei van algen en mossen. Groene aanslag zal dus steeds sneller terugkeren. Een alternatief is om je verharding regelmatig ze vegen en te schrobben met scherp zand (bv. brekerzand) en eventueel een sopje van biologisch afbreekbare zeep.

Waar je verder op kan letten zijn de meegeleverde accessoires, de lengte van de hogedrukslang (bv. om je dakgoot gemakkelijker te kunnen bereiken), al dan niet vervangbare filters voor het gebruik van grondwater i.p.v. leidingwater, maximale watertemperatuur, … Gangbare opzetstukken zijn een gewone lans (lange buis) waarmee je de waterstraal nauwkeurig kunt richten en een speciale ‘terrasreiniger’, zijnde een breder rondachtig opzetstuk waaruit water onder verschillende hoeken spuit, zonder dat het vuil kan opspatten.

Heb je lieve buren met een hogedrukspuit? Vraag eens naar hun ervaringen. Of misschien kan je zelfs hun toestel uitlenen voor een test of voor de weinige keren dat je het maar hoeft te gebruiken?

Document acties