Gebruik geen pesticiden
Home Archief Wetgeving Welke wetgeving geldt op mijn terrein? Bijlage: Begrippenlijst

Bijlage: Begrippenlijst

Amateurproduct

Gewasbeschermingsmiddel bestemd voor gebruik door particulieren. Deze producten zijn erkend voor gebruik door niet-professionelen en hebben een daartoe aangepaste verpakking en dosering. Ze zijn vrij verkrijgbaar.

Berm

Alle terreinen buiten de bebouwde kom die bestaan uit zowel de vlakke als hellende overgangszones tussen de eigenlijke weginfrastructuur en andere gebruiksterreinen.

Besluit DGP

Het besluit van de Vlaamse Regering van 15 maart 2013 houdende nadere regels inzake duurzaam gebruik van pesticiden in het Vlaamse Gewest voor niet-land- en tuinbouwactiviteiten en de opmaak van het Vlaams Actieplan Duurzaam Pesticidengebruik.

Biocide

Werkzame stoffen en preparaten die één of meer werkzame stoffen bevatten, in de vorm waarin zij aan de gebruiker worden geleverd, en bestemd zijn om een schadelijk organisme te vernietigen, af te schrikken, onschadelijk te maken, de effecten ervan te voorkomen of het op andere wijze langs chemische of biologische weg te bestrijden.

Bos met een bosbeheerplan

Een bosbeheerplan is een document met het geheel van maatregelen om de functievervulling van een bos te verwezenlijken, uitgaande van de bestaande toestand, de vooruitzichten en de nagestreefde doelstellingen. Een bosbeheerplan moet worden opgesteld voor alle domeinbossen (bos in beheer van het Agentschap voor natuur en Bos) en voor alle openbare bossen ((bossen in eigendom of mede-eigendom van een publiekrechtelijk rechtspersoon). Voor privé-bossen (bossen in eigendom van privépersonen of privaatrechtelijke rechtspersonen) moet een bosbeheerplan worden opgemaakt voor bossen van minimum vijf hectare. Voor kleinere privé-bossen is het een mogelijkheid maar geen verplichting.

Bosreservaat

Door de Vlaamse overheid als bosreservaat vastgestelde bossen, waar de groei en de ontwikkeling worden vrijgelaten of waar wordt gestreefd naar het behoud of het tot stand brengen van natuurlijke bosgemeenschappen en bijzondere bostypes.

Commerciële activiteit

Verwijst naar de (objectieve en subjectieve) daden van koophandel opgesomd in de artikelen 2 en 3 van het Wetboek van Koophandel.

Gewasbeschermingsmiddel

Middelen, in de vorm waarin zij aan de gebruiker worden geleverd, die geheel of gedeeltelijk bestaan uit werkzame stoffen, beschermstoffen of synergisten, en die bestemd zijn voor een van de volgende toepassingen:

a) de bescherming van planten of plantaardige producten tegen alle schadelijke organismen of het verhinderen van de werking van dergelijke organismen, tenzij deze middelen worden beschouwd als middelen die vooral om hygiënische redenen worden gebruikt veeleer dan ter bescherming van planten of plantaardige producten;

b) het beïnvloeden van de levensprocessen van planten, zoals het beïnvloeden van hun groei, voor zover het niet gaat om nutritieve stoffen;

c) de bewaring van plantaardige producten, voor zover die stoffen of middelen niet onder bijzondere communautaire bepalingen inzake bewaarmiddelen vallen;

d) de vernietiging van ongewenste planten of delen van planten, met uitzondering van algen tenzij de producten op de bodem of in water worden gebruikt ter bescherming van planten;

e) de beperking of voorkoming van de ongewenste groei van planten, met uitzondering van algen tenzij de producten op de bodem of in water worden gebruikt ter bescherming van planten.

Grondwaterbeschermingszone

Een gebied rond een drinkwaterwinning uit grondwater waar maatregelen genomen worden ter vrijwaring van het grondwater.

De beschermingszones type I, II en III worden afgebakend:

type I komt overeen met de 24-uurs grens;

type II geldt als 'bacteriologische' zone en wordt begrensd door de 60-dagen-lijn met een maximum van 150 m voor artesische lagen en van 300 m voor de andere lagen;

type III geldt als 'chemische' zone en komt overeen met het voedingsgebied van de waterwinning, evenwel beperkt tot een lijn gelegen op 2000 m van de grens van het waterwingebied voor het geval van freatische waterwinningen. Voor artesische winningen wordt een zone III niet afgebakend.

Kinderopvang

Een organisator met een vergunning voor gezinsopvang/groepsopvang of met een erkenning/attest van toezicht/melding voor buitenschoolse opvang die rechtspersoonlijkheid heeft.

Kwetsbare groep

Mensen die specifieke aandacht behoeven als het gaat om de beoordeling van acute en chronische gevolgen van pesticiden voor de gezondheid.

Natuurreservaat

Een gebied dat door de Vlaamse overheid is vastgesteld als natuurreservaat omwille van belang ervan voor het behoud en ontwikkeling van de natuur of voor het behoud en de ontwikkeling van het natuurlijk milieu.

Oeverzone

Strook land vanaf de bodem van de bedding van het oppervlaktewaterlichaam die een functie vervult inzake de natuurlijke werking van watersystemen of het natuurbehoud of inzake de bescherming tegen erosie of inspoelen van sedimenten, pesticiden of meststoffen.

Openbare dienst

Dienst, uitgevoerd door een rechtspersoon, in het kader van een taak van algemeen belang.

Oppervlaktewater

Al het permanent of op geregelde tijdstippen stilstaande of stromende water op het landoppervlak, uitgezonderd het grondwater, aan de landzijde van de basislijn vanaf waar de breedte van de territoriale zee wordt gemeten.

Pesticiden

Gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Speelterrein

Terrein dat bestemd is voor activiteiten uitgevoerd door kinderen en jongeren onder de 18 jaar.

Talud

Strook land binnen de bedding van een oppervlaktewaterlichaam vanaf de bodem van de bedding tot aan het begin van het omgevende maaiveld of de kruin van de berm.

VEN

Het Vlaams Ecologisch Netwerk, zijnde een samenhangend en georganiseerd geheel, van gebieden van de open ruimte waarin een specifiek beleid inzake het natuurbehoud, gebaseerd op de kenmerken en elementen van het natuurlijk milieu, de onderlinge samenhang tussen de gebieden van de open ruimte en de aanwezige en potentiële natuurwaarden wordt gevoerd, afgebakend door de overheid.

Verhard terrein

Grondoppervlak dat op een of andere wijze bedekt is met een verharding, al dan niet waterdoorlatend.

Zorgplicht

Iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die manueel, met mechanische middelen of pesticiden en met vaste of mobiele geluidsbronnen ingrijpt op of in de onmiddellijke omgeving van natuurlijke en deels natuurlijke habitats of ecosystemen, op waterrijke gebieden, op natuurlijke en halfnatuurlijke vegetaties, op wilde inheemse fauna of flora of trekkende wilde diersoorten of hun respectieve habitats of leefgebieden, of op kleine landschapselementen, en die weet of redelijkerwijze kan vermoeden dat deze habitats, ecosystemen, waterrijke gebieden, vegetaties, fauna, flora of kleine landschapselementen daardoor kunnen worden vernietigd of ernstig geschaad, is verplicht om alle maatregelen te nemen die redelijkerwijze van hem kunnen worden gevergd om de vernietiging of de schade te voorkomen, te beperken of indien dit niet mogelijk is, te herstellen).

Zorgverstrekkende instelling

Instelling zoals een ziekenhuis, rust- en verzorgingstehuis of een psychiatrisch verzorgingstehuis.

Document acties