Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Ongewenste planten Index van ongewenste planten Amerikaanse vogelkers

Amerikaanse vogelkers

 

Amerikaanse vogelkers

Amerikaanse vogelkers- origineel door Rasbak

Gewone vogelkers

Gewone vogelkers - origineel door Sciadopytis

Amerikaanse vogelkers is een bladverliezende kleine boom. Hij komt vooral voor op enigszins zure gronden, in open bos of op braakliggende grond. Het is een invasieve exoot wat wil zeggen dat deze plant hier oorspronkelijk niet voorkwam maar zich nu wel in bepaalde omstandigheden flink kan uitbreiden. Het voornaamste probleem daarbij is dat inheemse plantensoorten weggeconcurreerd worden. In de tuin is Amerikaanse vogelkers geen probleem en goed bij te houden omdat het meestal maar over kleine oppervlakken gaat en het niet zo moeilijk is om zaailingen uit te trekken. Woon je in de buurt van een natuurgebied dan doe je er beter aan om de boom weg te doen. Vogels eten de bessen en verspreiden zo de zaden.

Let op: niet te verwarren met de gewone vogelkers (Prunus padus), een inheemse soort. Die heeft een eirond blad, afgerond aan de top en aan de bovenzijde behaard. De Amerikaanse vogelkers heeft een onbehaard, eerder blinkend, leerachtig blad dat in een punt uitloopt.

Voorkomen

  • Plant geen Amerikaanse vogelkers aan
  • In bossen waar Amerikaanse vogelkers voorkomt of voorkwam vermijd je best bodemverstoring en grote kapwerkzaamheden. Dat zet de zaden aan tot kiemen en binnen de kortste keren heb je een tapijt van zaailingen.

Alternatieven

  • Zaailingen tot twee jaar oud kan je met de hand verwijderen. Grotere zaailingen steek je uit met een lange smalle spade. Houd de locatie goed in het oog en verwijder alle nieuwe zaailingen gedurende minstens drie jaar.
  • Bomen moet je rooien. Je moet de stronk verwijderen want die kan weer uitlopen. Er zullen nog zaailingen komen, die moet je zorgvuldig verwijderen. Dat hoeft niet elk jaar maar vermijd dat de zaailingen uitgroeien tot bomen die je niet meer uitgetrokken krijgt of die zelf zaad produceren.
  • Amerikaanse vogelkers is min of meer een pioniersoort. Dat wil zeggen dat ze snel open plekken inneemt maar weinig concurrentiekracht heeft in een volwassen, gesloten bos. In een bosomgeving kan je dus op termijn van deze probleemsoort afgeraken door niet in te grijpen.

Meer informatie vogelkers is te vinden op http://www.ecopedia.be/1041/planten/Amerikaanse_vogelkers

Document acties