Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Ongewenste planten Index van ongewenste planten Brandnetel

Brandnetel

De grote brandnetel is een doorlevende plant met wortelstokken. Hij wortelt oppervlakkig maar kan ver vertakken. Hij groeit bij voorkeur op rijke, matig vochtige bodem, bijvoorbeeld als ondergroei in bossen of bosranden en aan de voet van heggen. Hij kan flink woekeren, ook in de tuin.

Brandnetel  

Grote Brandnetel - origineel door Steinsplitter

Dagpauwoog op brandnetel

 Dagpauwoog op brandnetel- origineel door Vera Buhl    

De eerste vraag is of je brandnetel werkelijk weg wil, bedenk dat deze plant vele leuke eigenschappen heeft; het is een waardplant voor de rupsen van heel wat dagvlinders: atalanta, dagpauwoog, kleine vos… Verder heb je ook zelf wat aan brandnetels: in het voorjaar kan je de jonge scheuten plukken en verwerken in soep, thee of kruidenpannenkoeken.

Voorkomen

  •  Bemest niet te veel en mulch niet te veel. Brandnetels houden van rijke grond. 
  • Als je brandnetels weg wil houden uit je gazon dan is regelmatig maaien voldoende

Alternatieven

Aanpak bij nieuwe aanleg van border of houtachtigen

Maai de brandnetels en verwijder het maaisel. Haal daarna met de hand of met een spitvork de wortels eruit. Dan kan u de bodem omspitten. Opkomst van nieuwe planten kan je nu makkelijk wieden.

Aanpak bij oude aanplanting van bomen en struiken

Als je brandnetel hebt als ondergroei bij bomen en struiken, dan kan je

  • de brandnetels maaien
  • afdichtende struiken bijplanten zoals sierbraam (Rubus spectabilis), sneeuwbes (Symphoricarpus x chenaultii) of veelbloemige roos (Rosa multiflora).
  • kruidachtigen aanplanten die samen met de grote brandnetel kunnen groeien zoals voorjaarszonnebloem (Doronicum pardalianches).
    Fraaie effecten in het voorjaar krijg je met vroegbloeiende bolgewassen zoals daslook (Allium ursinum) en wilde hyacint (Scilla non-scripta) voor halfschaduw en voor een meer zonnige oriëntatie sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en wilde narcis (Narcissus pseudonarcissus).
Document acties