planten in voegen
Op een halfopen verharding hebben planten maar weinig kansen om te groeien. Alleen waar er een voedingsbodem te vinden is duiken ook planten op. Meestal is dat tussen de voegen van de verharding.
Voorkomen
- Vermijd onnodige verharding. Kies indien mogelijk voor een grasstrook. Een breed pad smaller maken betekent dat het intensiever betreden zal worden en kruidgroei minder kans krijgt.
- Kies voor een verharding met gewenste kruidgroei, bijvoorbeeld grasdallen. Deze vormen van verharding kunnen gemaaid worden.
- Houd de verharding schoon. Veeg regelmatig, zo verwijder je grond en bladeren. Zonder organisch materiaal kan de ongewenste kruidgroei niet kiemen.
- Stevig borstelen verwijdert jonge plantjes. Herhaal dit regelmatig want een volwassen plant kunt u niet meer weg borstelen. Borstelen vervangt in dit geval ‘betreding’.
- Kleine verhardingen kan je opvoegen. Een open voeg is een goede groeiplaats, een opgevoegde voeg is dat niet. Een nadeel is dat er geen water meer kan infiltreren. Zorg dat dat naast de verharding kan.
Alternatieven
- Met een onkruidbrander (in de handel te koop) kan je onkruid bestrijden door het een temperatuurshock te geven.
- Grote sterke planten worden best met een mesje uitgestoken. Speciaal voor voegen gebruik je best een voegenkrabben of een voegenmes.