andere insecten
Fruitmot |
Bladrollers |
Appelglasvlinder |
Appelzaagwesp |
De rups van de fruitmot voedt zich in het klokhuis van de appel. Als ze volgroeid is, maakt ze een tunnel naar de buitenkant van de vrucht. Zo ontstaan de zogenaamde wormstekige appels aan het eind van de zomer.
De bladrollers leven in samengesponnen bladeren. Het zijn bruine of groene rupsjes met donkere kop, die bij aanraking, zowel voor- als achteruit, snel kronkelende bewegingen maken. Zij vreten ook aan de knoppen.
De appelglasvlinder zet de eieren afzonderlijk af op wonden en entplaatsen. De witachtige rupsen boren gangen in de schors. Grof boormeel puilt naar buiten. De takken breken gemakkelijk.
De appelzaagwesp tast de appels aan. Ze hebben duidelijke zaagwespringen waar de jonge larven zich onder de schil hebben gevoed. Daarna gaan de larven in de richting van het klokhuis. Uit de opening komen vochtige, zwartbruine uitwerpselen. De meeste vruchten vallen vroeg in de zomer af.
Preventieve maatregelen
Fruitmot
- Verwijder schorsschilfers van ruwe stammen. De rups van de fruitmot overwintert onder de schors.
- Verwijder voortijdig afgevallen vruchten met rupsjes in. Kippen kunnen hierbij helpen.
- Trek natuurlijke vijanden aan zoals mezen, rietgorzen, spreeuwen, koekoek Broedende vogels hebben rupsen nodig voor hun kroost. Voorzie broedgelegenheid voor vogels: hagen, heggen, houtwallen, nestkastjes.
- Andere natuurlijke vijanden van rupsen zijn roofwantsen, sluipwesp, gaasvlieg, spinnen, loopkevers, lieveheersbeestje. Zorg voor een gevarieerd aanbod van planten die insecten aantrekken: goudsbloem, phacelia, klimop, fluitenkruid, klavers en allerlei keukenkruiden (munt, bonekruid, tijm).
- Heel wat rupsen kunt u door schudden uit de boom halen. Om de boomschors niet te beschadigen, gebruikt u hiervoor best een stok die u met zacht materiaal omwindt. Vang de rupsen op en geef de vangst aan de kippen of verdrink ze.
- Laat poppen op de grond uitdrogen. Dat gaat sneller als u regelmatig schoffelt.
Appelzaagwesp
- Pluk de eerste aangetaste vruchten (juni), zo voorkomt u dat de larven andere vruchten aantasten. Geef de vruchten aan de kippen of composteer ze. U herkent de aangetaste vruchten aan de verkurking in de vorm van een slinger rond de vrucht.
- Trek natuurlijke vijanden aan zoals mezen, rietgorzen, spreeuwen, koekoek. Voorzie broedgelegenheid voor vogels: hagen, heggen, houtwallen, nestkastjes.
- Laat poppen op de grond uitdrogen. Dat gaat sneller als u regelmatig schoffelt.
Alternatieve bestrijdingmogelijkheden
Fruitmot, bladroller, appelglasvlinder
Bestrijd met Bacilllus thuringiensis bij een sterke aantasting. Deze natuurlijke vijand is in de handel verkrijgbaar.
Appelzaagwesp
De poppen overwinteren in de bodem. Laat de kippen scharrelen onder de bomen.