Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Ziekten en plagen Schimmelziekten in gazon

Schimmelziekten in gazon

Bij een aantasting door roest bevinden er zich oranje sporenhoopjes op het gras, in de herfst vergeelt het aangetaste gras.

Bij witziekte vertoont het gras een wit schimmelpoeder. De ziekte gaat vanaf juli tot augustus meestal sterk uitbreiden over alle grassprieten.

Is het gazon aangetast door rooddraad dan ontstaan aanvankelijk kleine, afstervende plekken van maar enkele vierkante centimeters groot. De bladpunten sterven af. Vooral bij vochtig en koud weer, breiden die plekjes zich uit tot grotere, onregelmatige vlekken. Die geelverkleurende plekken zijn vooral waar te nemen van augustus tot de late herfst. Het gras sterft af. Op het dode gras zijn roodachtige naaldvormige schimmeldraden te herkennen.

Voorkomen

  • Een correcte aanleg en een juist onderhoud voorkomen heel wat problemen met schimmels. Belangrijk bij de aanleg is een goede lucht- en waterhuishouding. Voer eventueel eenmalig een compostbemesting uit bij de aanleg. Dat is niet noodzakelijk maar zo krijgt u sneller een groene grasmat. Nadien is bemesting overbodig.
  • Maai regelmatig en niet te kort.

Alternatieven

Voor schimmels in gras bestaan geen alternatieve methoden.

Document acties