Engerlingen en emelten in gazon
Engerlingen zijn de larven van mei-, juni- of rozenkevers. Emelten zijn de larven van langpootmuggen.
Engerlingen meikever - origineel door Rasbak |
Emelt langpootmug - origineel door Rasbak |
Beiden voeden zich met wortels van gras en andere planten. Het resultaat zijn bruine vlekken in het gazon en losliggende grasmatten. Een grasmat waaronder het krioelt van de larven is geliefd door vogels die de losse mat omwoelen op zoek naar voedsel.
Engerlingen en emelten komen voor in grote siergazons, die weinig of niet gebruikt worden en waar weinig betreding is. In deze omstandigheden kunnen de larven zich goed ontwikkelen.
Op een intensief gebruikt gazon krijgen de larven geen kans. Je kan ze makkelijk vermijden door je gazon te verkleinen.
Een efficiënte oplossing is kippen laten lopen op het stuk gazon waar de plaag zich voordoet. Want kippen eten de eitjes en larven op. Vervolgens kan je opnieuw inzaaien.
Voorkomen
- Verklein de gazonoppervlakte.
- Emelten en engerlingen komen vooral voor op grasvelden met een losse toplaag. Regelmatig rollen kan veel schade voorkomen.
- De engerlingen en emelten zijn een geliefde prooi van mollen en vogels. Vooraleer u mollen bestrijdt, houdt u daar best rekening mee. Voorzie broedgelegenheid voor vogels onder de vorm van hagen, heggen, houtwallen, nestkastjes.
Andere natuurlijke vijanden zijn loopkevers, egels, spitsmuizen, padden, veenmollen en kippen.
Alternatieven
Emelten
- Verzadig de grond met water.
- Dek de aangetaste plekken af met zwart plastic.
- Verwijder de volgende morgen het plastic.
- Veeg de larven op en vernietig ze.
Engerlingen bestrijden met aaltjes
Aaltjes zoals Heterorhabditis bacteriophora gaan actief op zoek naar de keverlarven en parasiteren daarop. De aaltjeszijn in de handel verkrijgbaar. Ze hebben elk wel een grote voorkeur voor engerlingen van bepaalde keversoorten. Gebruik dus niet zomaar een willekeurig aaltje maar gebruikt het aaltje dat specifiek werkt op de soort engerlingen in je tuin of gebruik een mengsel met daarin verschillende soorten aaltjes. Let er altijd op dat de bodemtemperatuur boven de 12 °C is als je de aaltjes erop toepast en zorg voor een vochtige bodem zodat de aaltjes niet verdrogen en zich optimaal kunnen verspreiden.
Voor de behandeling kan je dus best uitzoeken met welke engerlingen je te maken hebt om daarna het juiste aaltje te kiezen voor de bestrijding. Specialisten van ILVO kunnen dit voor je uitzoeken of je kan dit zelf proberen met een determinatietabel en een loep.