Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Ziekten en plagen Snuitkevers

Snuitkevers

 

Aardbblk schadebeeld - origineel door Robert Henschel  - wikimedia commons - Public Domain

Aardbei schadebeeld - origineel door Robert Hensche

Aardbeibloesemkever imago - origineel door gbohne  - wikimedia commons - CC BY-SA 2.0

Aardbeibloesemkever imago - origineel door gbohne

In de aardbei

Afgestorven bloemknoppen kunnen wijzen op een aantasting door de kleine, zwarte aardbeibloesemkevertjes of bloemknopafsteker. Dit is een bruinzwart snuitkevertje. Het wijfje legt haar eitjes in de gesloten bloemknop. De knop knikt om en de bloem zal niet open gaan. De larve voedt zich met de bloemknop.

Preventieve maatregelen

  • Een mulchlaag van varens houdt de kevers op een afstand.

Alternatieven

  • Verwijder aangetaste knoppen met hun steel voor de larve eruit komt.

In de siertuin

Bladsnuitkevers vreten aan de bast van eenjarige twijgen. Daarna zakken ze af naar de uitlopende knoppen. Later kunnen ook de bladeren ernstig worden beschadigd. Hun larven vreten aan de wortels van jonge planten. Vooral Taxus, Rhododendron, Euonymus, Camelia, Pierus, coniferen, Hydrangea en rozen zijn aantrekkelijk voor deze kever.

Bij bomen, heesters en vaste planten zijn er vooral problemen met de gegroefde lapsnuitkever (of taxuskever), de gevlekte lapsnuitkever en de kleine lapsnuitkever. Ze vreten aan bladeren en spruiten. De kevers zijn 's nachts actief. De witte pootloze larven vreten aan de wortels van de plant en beschadigen dikkere wortels en wortelhalzen. De larve van de taxuskever vreet aanvankelijk aan kleine wortels. Maar naarmate ze groeit, tast ze steeds grotere wortels, wortelknollen, wortelstokken en zelfs de ontblote schors van houtachtige stengels aan. De aangetaste plant verwelkt en sterft af.

Alternatieven

Voor deze kever zijn er natuurlijke vijanden te koop in de tuinwinkel. Verschillende soorten aaltjes of nematoden parasiteren op de larven van deze snuitkevers die onder de grond te vinden zijn. In het najaar en voorjaar zijn de meeste larven aanwezig. Dit is dan ook het ideale moment om te gaan bestrijden. Enkele soorten aaltjes: Steinernema kraussei, Heterorhabditis bacteriophora, Heterorhabditis megidis. Let wel op want elk aaltje heeft een optimale temperatuur nodig. Het ene aaltje werkt dan ook beter in het najaar, het andere in de late lente.

Document acties