zuigende insecten
Verschillende soorten zuigende insecten komen op de appelboom voor.
Bladluizen |
Roze appelluizen |
Appelbloedluis |
Groene appelwants |
Bladluizen zitten veelal samen. Ze kunnen, afhankelijk van de soort, groen, geelachtig, witgrijs, roodachtig of zwart zijn. Ze voeden zich bij voorkeur op jonge, groeiende plantendelen. Deze delen blijven achter in groei en verwelken of verkleuren. Soms raken ze ook misvormd. De bladluizen scheiden een kleverige, suiker bevattende vloeistof uit (honingdauw), waarop soms zwarte schimmels groeien (roetdauw). Bladluizen kunnen zowel buiten als onder glas voorkomen. Ze veroorzaken indirecte schade door overbrenging van virussen.
De kleine roze appelluizen tasten in het voorjaar het blad en de vruchtjes aan. Het blad krult om en wordt geel. De vruchten blijven klein, hard en bobbelig: luizeappeltjes.
De appelbloedluizen zijn te vinden op de takken, vooral op snoeiwonden en in schorsspleten. Er ontstaan in de zomer pluizige witte plekken. Een aantasting bij jonge scheuten kan knobbelige zwellingen geven.
De groene appelwants prikt in het vruchtbeginsel en aan de groeitoppen. Het gevolg is dat de vruchten en bladeren misvormd uitgroeien. De aantasting leidt zelden tot grote schade.
Preventieve maatregelen
Bladluis en andere luizen
- Gezonde en sterke planten hebben weinig last van luizen. Planten die lijden onder stress omdat ze niet op de juiste standplaats staan, vallen vaak wel ten prooi aan plagen.
- Overbemesting maakt planten extra aantrekkelijk voor zuigende insecten.
- Spuiten met een heermoesextract versterkt de plant. Gebruik 1 kilogram vers of 150 gram droog materiaal op 10 liter water. Laat 15 minuten koken en 12 uur trekken. Zeef en verdun 10 keer. Behandel de planten om de drie weken.
- Oostindische kers (Tropaeoleum majus) is een vangplant voor zwarte luizen. Door het aanplanten van Oostindische kers lokt u zwarte luizen weg van het gewas.
- Trek natuurlijke vijanden aan. Natuurlijke vijanden van luizen zijn: lieveheersbeestjes, zweefvliegen, oorwormen, schildkevers en wespen. Zorg voor voldoende voedsel voor deze vijanden door bloemen te planten die veel stuifmeel en nectar bevatten en al vroeg op het jaar bloeien.
Voorbeelden van vroege bloeiers zijn:- prunus soorten zoals sleedoorn (Prunus spinosa), spirea soorten, Japanse sierkwee (Chaenomeles lagenaria),
- Viburnum soorten zoals Gelderse roos (Viburnum opulus) en Gele kornoelje (Cornus mas).
- Trek oorwormen aan door bloempotjes omgekeerd in fruitbomen te hangen. Vul de bloempotjes met stro. Oorwormen houden zich hierin schuil en verslinden zo heel wat luizen.
Appelwants
Trek vogels aan in de winterperiode. Dat doet u door noten en vet op te hangen in de fruitboom. De vogels zullen ook eitjes van wantsen eten.
Alternatieve bestrijdingmogelijkheden
Bladluis en andere luizen
In de handel zijn natuurlijke vijanden verkrijgbaar zoals de gaasvlieg (Chrysopea carnea).
Bestrijd een lichte aantasting door te spuiten met een zachte zeepoplossing of zelfs een krachtige waterstraal.
Bestrijd een lichte aantasting door te spuiten met een brandnetelextract. Brandnetelextract maakt u door 1 kilogram vers of 200 gram droog materiaal in 10 liter water te zetten. Laat 12 uur trekken. Zeef en verdun vijf keer. Om de vier dagen herhalen.
Appelwants
Klop tussen half april en half mei de wantsenlarven uit de boom. Vang ze op in een net en vernietig ze.