Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Ongewenste dieren Buxusmot
Document acties

Buxusmot

De rupsen van de buxusmot kunnen schade aanrichten aan je buxushaag of -bollen. Hoe pak je dit aan? Controleer regelmatig de buxus zodat je kan ingrijpen voor het té erg wordt.

Motten

Buxusmot - Didier Descouens

Motten 2

Buxusmot imago - Didier Descouens

Motten 3

Buxusmot vraatschade - AtelierMonpli

Schadebeeld

De schade aan de buxus zijn dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsels. Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de plant. Er blijft dan enkel nog een geraamte van takjes over waar geen bladeren meer aan te vinden zijn. De eerste schade is meestal lastig te zien. De vraatsporen van jonge rupsen zijn eerder klein. Omdat ze het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen zie je aan het blad alleen wat verkleurde zones. Al snel spinnen ze bladeren aan elkaar waardoor de schade en aanwezigheid van de rupsen steeds meer opvalt. De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort. Ze overwintert als jonge rups. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven tien graden stijgt, worden de rupsen actief en gaan ze aan de buxus vreten.

De rupsen kan je het jaar door op buxus vinden, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig, het zijn deze die de buxus kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans om te herstellen en zal uiteindelijk afsterven. Voor zover bekend komt de buxusmot in Europa overigens alleen voor op buxus en laat ze andere planten ongemoeid.

Niet verwarren met andere aantastingen

Let op dat je de schade aan je planten goed analyseert alvorens te beslissen wat je ertegen gaat ondernemen. Ook schimmelaantastingen zoals Cylindrocladium buxicola veroorzaken zwarte plekken en bladsterfte.

De mot

De buxusmot komt oorspronkelijk uit Azië. De vlinders verschijnen in april/mei. De vleugels zijn wit met een donkerbruine rand en hebben een spanwijdte van ongeveer 4 centimeter. De vlinder leeft ongeveer 8 dagen en het wijfje zet haar eitjes af in kleine groepjes op de onderkant van het buxusblad.

De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen na enkele dagen bruine lengtestrepen (ze zijn dan ongeveer 5 millimeter groot). Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 centimeter groot, ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. De rupsen verpoppen tot een felgroene pop met donkere strepen en vlekken. Ze verkleurt crèmekleurig bruin naarmate de adulte vorm zich binnenin de cocon ontwikkelt. De pop is ongeveer 1,7 centimeter lang maar wellicht is bijna elke pop die je op buxus terugvindt er eentje van de buxusmot.

Voorkomen

Vervangen door Japanse hulst (Ilex crenata)

Als al je buxus is aangetast, dan kun je overwegen de buxus te vervangen door een andere plant zoals bijvoorbeeld de Japanse hulst (Ilex crenata). Deze plant lijkt als twee druppels water op buxus en geeft dus hetzelfde tuinbeeld, maar wordt niet geplaagd door de buxusmot of andere ziekten en plagen waar buxus gevoelig voor is.

Vervangen door gevarieerde beplanting

Elke plant die massaal wordt aangeplant in tuinen krijgt vroeg of laat te maken met lastige plagen. Door wat meer variatie in je beplanting te brengen help je voorkomen dat er plagen kunnen uitbreken. Als er zich al een lastig insect of een vervelende schimmel voordoet dan is de impact ook minder groot. Die kan namelijk niet al je planten aantasten omdat er zoveel verschillende soorten zijn.

Alternatieven

April-mei:

Controleer de buxus en verwijder eventuele rupsen en poppen met de hand. Zo voorkom je toename van de populatie tijdens de zomermaanden. Kijk of er aangevreten of aan elkaar gesponnen takjes zijn met uitwerpselen erin. Meestal vind je daar vlakbij de rupsen of de pop.

Voer aangetaste plantendelen en levende rupsen altijd af naar het containerpark in een goed gesloten zak. Het plantenmateriaal composteert bij hoge temperaturen zodat de eitjes, rupsen en poppen het niet overleven. Gooi rupsen en poppen dus niet levend in je eigen groencontainer omdat ze dan kunnen ontsnappen. Hebben de buren ook buxusplanten, waarschuw hen dan ook om verdere verspreiding in de omgeving tegen te gaan.

Tijdens zomer en herfst:

Controleer regelmatig en verwijder eventuele rupsen. Knip spinsels weg.

Zwaar aangetaste planten graaf je uit of knip je bij de grond af. Voer de verwijderde plant onmiddellijk in een afgesloten zak of container af naar het containerpark! Het plantenmateriaal composteert bij hoge temperaturen zodat de eitjes, rupsen en poppen het niet overleven.