Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Ongewenste dieren Vlooien

Vlooien

Heel wat warmbloedige dieren dragen parasieten met zich mee, vlooien zijn daar een voorbeeld van. Ze voeden zich met bloed van hun gastheer, produceren eitjes die op de grond vallen. Uit de eitjes komen larven die van organisch materiaal leven in het nest van het huisdier, de vloerbekleding, … Deze larven verpoppen en worden zo volgroeide vlooien. Vlooien van huisdieren zoals de hondenvlo en de kattenvlo zijn ook voor ons als mens geen erg leuke huisgenoten. Ze zuigen ook bij ons bloed met jeukende beten tot gevolg.

Kattenvlo

Kattenvlo - origineel door Katia ZSM

Voorkomen

  • Dagelijks stofzuigen op de vaste slaapplaatsen van het dier verkleint de kans op vlooien. De eitjes krijgen dan minder kans tot vlooien uit te groeien. Zuig ook de mand van uw huisdier zorgvuldig. Bindt de stofzuigerzak na gebruik dicht en verpak hem in een plasticzak om weg te gooien.
  • Was het hondenkleed of -kussen wekelijks op een zo hoog mogelijke temperatuur om alle eitjes, larven en poppen te doden.
  • Gebruik een luchtontvochtiger zo daalt de luchtvochtigheid waardoor vlooieneitjes en larven niet goed kunnen ontwikkelen tot volwassen vlooien.

Alternatieven

  • Kam alle huisdieren met een vlooienkam
  • Stofzuig grondig en was het nest uit met heet water. Gooi de stofzuigerzak weg.

Let op: gebruik geen vochtige dweil om het huis op te nemen. Vlooieneieren komen beter uit in een vochtige omgeving.

Document acties