Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Ongewenste dieren Slakken
Document acties

Slakken

Slakken eten algen en schimmels maar ook groenten en fruit. Het zijn vaak ongewenste gasten in de moestuin. Ze vormen een voedselbron voor egels, spitsmuizen, kikkers, padden, vogels (merel, lijster, spreeuw) en bepaalde insecten. De mens lust ook wel eens een slakje zoals de alikruik of de wijngaardslak.

Naaktslak

Naaktslak - origineel door Manuel krueger-Krusche

Opgelet! Wijngaardslakken, de escargots die je in de winkel kan kopen, zijn bij ons beschermde dieren. Die mag je dus niet bestrijden.

In april beginnen de slakken aan hun eerste legsel: een groepje eitjes dat ze afzetten onder stenen, bladeren, dood hout of gewoon in de bodem. Drie weken later komen de eitjes uit en twee maanden later zijn ze op hun beurt ook al terug volwassen. Het is dus belangrijk om al vroeg in het voorjaar het aantal slakken in de tuin te doen verminderen om later in het jaar en slakkenplaag te voorkomen.

Voorkomen

Trek natuurlijke vijanden van slakken aan. Egels hebben behoefte aan schuilplaatsen zoals een gelaagde begroeiing (bomen, hoge en lage struiken, bodembedekkende planten en een strooisellaag) en hebben graag een takkenhoop om in te overwinteren. Amfibieën zoeken vochtige plekken op. Vogels hebben nestgelegenheid nodig: holtes in bomen, hagen, struiken met stekels. Besdragende struiken leveren voedsel en trekken meer vogels aan waarvan vooral de lijsterachtigen ook slakken lusten.

In de moestuin:

  • Houd de moestuin netjes want slakken schuilen onder tuinafval.
  • Op droge grond kunnen slakken zich moeilijk verplaatsen. Door veel te hakken droogt het bovenste laagje van de grond uit.
  • Laat kippen en de eenden in de moestuin los vóór het zaaien. Ze ruimen heel wat slakken op zodat je met een schone lei kan beginnen.
  • Zorg voor hindernissen: scherp zand en sparrennaalden zijn niet aangenaam voor weke slakkenbuikjes.
  • Bescherm jonge plantjes door er een scherpe plastieken rand rond te zetten, bijvoorbeeld een plastic fles of een potje zonder bodem. Ook andere verticale hindernissen rond een groenteperceel bemoeilijken de doorgang voor slakken.
  • Planten die echt veel last hebben van slakkenvraat die kan je heel efficiënt afschermen met een barrière van koper. Slakken kruipen niet over koper. Op de markt zijn speciale koper tapes te vinden die je kan aanbrengen rond bloempotten of rond de moestuin zoals je wil maar ook een koperen buis of koperdraad kunnen creatief gebruikt worden.
  • Zaai planten die gevoelig zijn voor slakkenvraat niet in volle grond maar in een pot. Dan kunnen de slakken er minder makkelijk bij.

Alternatieven

  • Zet kippen en eenden in om slakken op te ruimen voor je gaat zaaien. Je hebt er ineens gratis bemesting bij.
  • De bierval trekt heel wat slakken aan. Gebruik een glazen of plastieken potje. Graaf het in tot de bovenkant gelijk komt met het grondoppervlak. Vul het potje voor een derde met bier. De vallen moeten tegen de regen beschermd worden met een dakje, bijvoorbeeld een omgekeerd potje met toegangsopeningen. Zonder dakje wordt het bier verdund met water en verliest het zijn aantrekkingskracht. Leeg de potjes als ze vol zitten met slakken.
  • Bestrijd slakken met het aaltje (nematode) Phasmarhabditis hermophrodita. Deze natuurlijke vijand is in de handel verkrijgbaar. Het aaltje werkt het best bij een bodemtemperatuur van 15°C en de bodem is het best behoorlijk vochtig. De resultaten zijn wisselend, wat waarschijnlijk komt door het toepassen van aaltjes op te droge bodems of bij een te lage temperatuur.