Vogels
Vogels in de moestuin kunnen wel eens van de oogst (van bessen, druiven, aardbeien, kersen, erwten) eten. In het gazon kunnen ze schade aanrichten door de grasmat om te woelen, op zoek naar wormen en insecten.
Houtduif - origineel door Carlos Delgado |
Merel - origineel door Andreas Eichner |
Voorkomen
- Maak een kooi van netten voor kleinfruit en moestuinpercelen. Gebruik blauwe netten: vogels merken blauwe netten beter op dan zwarte. In zwarte netten raken nogal wat vogels verstrikt.
- Span vogelschrikdraad over het zaaibed. De wind speelt in de draad en verschrikt de vogels.
- Hang stukjes glimmende folie tussen het fruit. Alles wat glinstert, rammelt of beweegt schrikt vogels af. Dit duurt telkens maar enkele dagen tot ze er aan wennen. Verzin dus regelmatig iets anders.
- Een levensechte replica van een roofvogel jaagt andere vogels schrik aan en houdt ze zo weg. Hou er wel rekening mee dat kraaien, kauwen en eksters je namaakroofvogel wel eens durven komen lastigvallen.
- Om vogels van je dak te weren bestaan er de klassieke spijlen tegen duiven maar ook een geleidende tape die werkt zoals schrikdraad. Als de vogel landt krijgt die een schokje en maakt hij zich uit de voeten.
- Een luidspreker die de roep van een roofvogel afspeelt wanneer er beweging wordt gedetecteerd doet goed werk om vogels uit de moestuin te verjagen.
- Zorg voor alternatieve voedselbronnen voor vogels zoals wilde besdragende bomen en struiken. Zo blijven ze van jouw lekkere bessen af.
- Voorzie water in droge periodes. Vogels zien bessen vaak als een bron van vocht.
- Kies voor witte bessen. Vogels verkiezen rode bessen boven witte bessen. Omdat er in de natuur veel meer roodachtig fruit te vinden is, zoeken ze vooral daarnaar. Witte aalbessen bijvoorbeeld blijven vaak onaangeraakt omdat de vogels ze niet opmerken of denken dat ze niet rijp zijn.
Alternatieven
Voor vogels bestaan geen alternatieve bestrijdingsmethoden. Je mag de meeste vogels dan ook niet zomaar vangen of doden omdat ze beschermd zijn.