Gebruik geen pesticiden
Home Bestrijdingsgids Ongewenste dieren Wespen
Document acties

Wespen

Wespen zijn nuttige dieren. Ze zorgen voor de bestuiving van bloemen en vangen lastige en schadelijke insecten. Wespen steken als hun nest dreigt te worden verstoord of als ze in het nauw gedreven worden.

Wespen

Duitse Wesp - origineel doro Aconcagua

Voorkomen

Van half augustus tot eind oktober speuren de werksters de omgeving af naar zoetigheid zoals rijp fruit, limonade, taart,... Vanaf dan kunnen de wespen hinderlijk zijn in huis en aan tafel. Daarvoor zal je zelden wespen tegenkomen omdat ze dan volop eiwitrijk voedsel aandragen naar het nest.
In het najaar sterven alle wespen behalve de bevruchte koningin. Er bestaan geen maatregelen om te voorkomen dat wespen in je tuin hun nest maken.

Alternatieven

Zet vallen in de tuin. Zo'n val bestaat uit een potje gevuld met een zoete vloeistof zoals limonade of siroop. Plaats de vallen in de zon. De wespen worden aangetrokken door de geur en verdrinken in de zoete vloeistof.

In geval van een wespennest in huis of aan het terras, laat je best de brandweer komen. Een wespennest achter in de tuin laat je beter ongemoeid.